Us copiem una informació sobre el llibre Elogi de l’Educació lenta de Joan Domènech Francesch que hem extret del bloc d'una classe de quart de Guardamar (Nosaltres i el mon) https://docs.google.com/document/pub?id=1Uxr2UVyW_J41lBAoDrWo8xLM96fQwct5-wy8y91_8yw I DE LES CLASSES DE QUART DEL NOSTRE COL.LE
PROPOSTES PER A DESACCELERAR EL TEMPS
- Estar convençuts que l'exemple és la millor manera d'educar als fills i plantejar-se, en la vida quotidiana, les formes de vida que puguen transmetre valors educatius.
- Treballar en espais familiars adoptant exemples d'activitats a realitzar amb nens i nenes de 0-3 anys.
- Respectar el ritme de creixement motriu dels nens i nenes en els primers mesos de vida. No forçar els moviments i deixar un context en què puguen moure's amb llibertat.
- Limitar els jocs que els nens i nenes tenen a casa. Triar i prioritzar. Triar la simplicitat en els jocs. Potenciar-la. No buscar sistemàticament l'aprofitament didàctic.
- Interessar-se per fer activitats culturals i que estes siguen el més diverses possibles.
- Recolzar el procés de creixement i aprenentatge dels nens i nenes amb un absolut respecte als seus propis ritmes.
- En les primeres edats, eliminar les activitats fora de l'escola quan tenen la pretensió d'ampliar, accelerar o avançar els coneixements que treballaran en l'àmbit escolar.
- Limitar el temps dels deures a casa. En el cas que estos siguen excessius o especialment dificultosos, establir un diàleg amb el centre educatiu per a qüestionar les seves propostes.
- Explicar contes, històries, compartir música, fer xicotets encàrrecs que suposen algun tipus d'aprenentatge... Buscar formes naturals, significatives i funcionals per a afavorir els seus aprenentatges escolars.
- No posar deures extres als fills i filles.
- Separar del vocabulari habitual els termes que facen referència a la penalització de la lentitud, de l'error, etc.
- Treballar la responsabilitat dels nens i nenes en les tasques domèstiques i quotidianes.
- Fomentar, sempre que siga possible, la participació dels fills i filles en les decisions que es prenen en l'àmbit familiar com una part del seu creixement educatiu. Promoure l'autonomia dels fills i filles en la realització de les seves pròpies activitats i deures, tant escolars com de caràcter social.
- Valorar a cada fill o filla pels seus valors individuals i fugir de les comparacions amb altres nens i nenes.
- Programar espais de temps per als fills i filles, lliures de qualsevol obligació lectiva i no lectiva.
- Donar exemple d'utilització pausada del temps deixant, durant la setmana, espais per a la conversació, per a estar junts, per a fer activitats compartides, amb la parella...
- Tindre moments per a poder parlar, conversar, crear ambients i espais en què es puguen explicar vivències, anècdotes, comentaris d'actualitat, etc., amb els fills i filles.
- Destinar una vesprada a fer activitats lliures amb els fills i filles. Eixe dia no fer activitats extraescolars, ni deures escolars, ni altres activitats organitzades.
- Fer un dinar al dia tots junts, sense televisió, sense ràdio.
- No fer excessives propostes d'activitats extraescolars. Deixar temps lliure per al seu propi ús.
- Mantindre un ritme de vida que no estiga limitat ni condicionat pel consum i la tecnologia. Servir-se de la tecnologia com a oci, cultura o mitjà de comunicació però fugint d'una excessiva dependència.
- Revisar els hàbits alimentaris. Aplicar també els principis del menjar lent dins de l'entorn familiar, sempre que siga possible. Comprar en els mercats, cuinar productes frescos i de temporada, recuperar menjars tradicionals...
- Tindre una actitud compromesa amb el medi ambient. Promoure l'arreplegada selectiva, preocupar-se per les problemàtiques mediambientals, tindre una actitud de diàleg amb els fills i filles sobre aquests temes, etc.
- Practicar una conducció lenta i considerada amb els vianants, amb els espais habitats, respectuosa amb les normes i senyals de circulació, sobretot amb els límits de velocitat.
- Valorar els moviments per la lentitud i participar en ells en la mesura que siga possible.

Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada